Aselgiz'a aldığım tiyatro biletlerinin ilkiydi Yüzleşme. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var İstanbul Büyükşehir Tiyatrolarının bildiğim 5 tanesinin yeri de ulaşımı da çok kolay ve akılda kalıcı. Bu konuda emeği geçenleri "binayı yapalım, nasılsa yol zamanla oraya gider" mantığıyla hareket etmedikleri için kutlarım. Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi de gayet kolay bulunabilecek yerdeydi bu açıdan.
Oyuna gelince, arkadaşına karşı son vazifesini yerine getirmek için treninin kalkış saatini bekleyen Züleyha'nın, memleketinden İstanbul'a para kazanmak için gelen Yadigar'ın karşılaşması ve aralarında geçen sohbet olayın hikayesi olarak söylenebilir. Züleyha'nın eski mahkum, şehirli bir yazar olduğunu belirtirsek herhalde konusu da kendisini ortaya çıkartır. Her dönem güncelliğini koruyan doğu-batı, köylü-kentli çelişkileri. 1 saat 15 dakika süren oyun boyunca anlatılmak istenen izleyiciye çok da yeni bir şey olmadığı için, mesajları direk verip üzerine fazla düşündürmeye gerek duymadan oyunu kısa tutmayı tercih etmiş senarist. Bu sebeple de oyunda drama unsuru hemen hiç seviyesinde öyle ki, oyunun sona erdiğini ışıkların yakılmasıyla anlamak mümkün oldu.
Oyunculardan Perihan Savaş'ı tiyatro sahnesinde hiç izlememiştim. Oyunculuğu içinse Sosyete Şaban'daki şımarık şehirli kızın biraz daha olgunu ile karşılaştığımızı söyleyebilirim. Karakteri zaten izleyiciyi fazla kavrayabilen bir tip olmasa da mesajların Züleyha'dan gelmesi ve büyük harflerle yazıldığı öngörüldüğünde bir olmamışlık havası hakim (bu olmamışlıkla ilgili güzel tespitler için bkz.elitizmle yuzlesme) Bazı yerlerdeki uzun ezberleri -özellikle hapishane ve babasının atı anıları- kendini kurtarmış diyebilirim.
Oyunun diğer kahramanı Yadigar, 2012 Mayıs'ına kadar senarist Arslan Kacar tarafından canlandırılıyormuş. Kacar'ın vefatından sonra Yadigar'ı devralan Zeki Yıldırım için de bir olmamışlık söz konusu. Tam olarak yöresini anlamadığımız ve "Bakın ben şive yapıyorum" kıvamındaki göze batan şivesi rahatsız edici.
Meczup karakteriyle giriş yapan Samet Hafızoğlu'nun ise aldığı kısa süre boyunca yaptığı monolog ve dialoglar görülmeye değer. Bir diğer görülmeye değer olgu ise oyunun dekoru. Seslendirmeler ve ışıklandırmalarla birlikte bütün sahne İstanbul'da yaşayanlar için Haydarpaşa'yı andırsa da herhangi bir yerin herhangi bir garı havasında ve gayet başarılı. Zuhal Soy'a da bu konuda tebrikler.
1 saat 15 dakikalık bu oyunu görmek için en büyük neden ise kesinlikle harika müzikleri. Kayıtlı ve canlı performans bir çello dinletisi. Arka sıralara geçip oyunu izlemeden sırf müzikleri için gidilesi... Zaten bir yerde oyunu kurtaran da müzikleri olmuş. Müzikler için Altuğ Akınsel'e ve canlı performansı için Orcan Dönmezer'e tebrikler.
Yüzleşme-Arslan Kacar
Yönetmen: Ali Karagöz
Oyuncular: Perihan Savaş (Züleyha), Zeki Yıldırım (Yadigar), Samet Hafızoğlu (Meczup)